Pandemi dönemi ile paket servis, kargo, hızlı teslimat gibi hizmetlerin önemi artıp yaygınlaşmış ve kuryelere olan ihtiyaç oldukça artmıştır. Son yıllarda market alışverişi, yemek siparişleri ve diğer bir sürü ihtiyacımız motorlu kuryeler tarafından kapımıza kadar gelmektedir. Bu faaliyetleri yürüten firmalarda çalışan kuryeler içinde şahıs şirketi kurma zorunluluğu oluşmuştur. Buradan şu soruların cevaplarını arayacağız;
- Kuryeler nasıl şahıs şirketi kurabilir?
- Esnaf kurye modeli nedir?
ESNAF KURYE MODELİ NEDİR?
Pandemi sürecinde online alışveriş sitelerine olan ilgi oldukça artmıştır. Ve e-ticaret sektöründe birden çok yeni şirket kurulmuştur. Getir, Trenyol-GO, Yemeksepeti Vale, Banabi, HepsiJET Kurye, Pakettaxi vb. firmalar faaliyete başlamıştır. Bu firmalara bağlı çalışan kurye modeline esnaf kurye modeli adı verilmektedir. Bu model ile çalışan kişiler kendilerine çalışıyor ve vergilerini kendi adlarına yatırıp bu firmalara fatura kesiyorlar.
KURYELER NASIL ŞAHIS ŞİRKETİ KURABİLİR?
Kuryelerin şahıs şirketi kurması için ilk olarak gerekli belgeleri düzenlemeli, vergi dairesine başvuruda bulunmalı ya da mali müşavir olarak bizler size bu aşamaları ücretsiz yerine getirmeliyiz. Şirket kurulduktan sonra yoklama işlemi tamamlanır. Daha sonra e-fatura ve e irsaliye için başvuruda bulunulabilir.
KURYELERİN ŞAHIS ŞİRKETİ KURMASI İÇİN TAMAMLAMASI GEREKEN EVRAKLAR
- Kimlik fotokopisi
- İşin yapılacağı araç ruhsatı
- Araç size aitse araç faturası size ait değilse kira sözleşmesi. İkinci el araç ise noter satış sözleşmesi.
- İkametgah belgesi
- Noterden imza sirküleri.